Over yoga

“Yoga betekent ‘verbinden’, het verbinden van lichaam en geest, door middel van ademhaling. Met yoga is er de mogelijkheid hierin een balans te creëren. Yoga is een levenswijze waarbij houdingen (asana’s), meditatie en ademhalingstechnieken gebruikt worden om een bewuste verbinding te ervaren met onszelf en het leven. Als je opmerkt wat zich aandient op de mat, kun je dit vaak meenemen je leven in en wellicht veranderingen maken in de manier waarop je het leven tegemoet treedt. 

Yin yoga

Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten. Het lichaam wordt zacht en de spieren ontspannen zoveel mogelijk, mede met behulp van props om het lichaam te ondersteunen. Door deze lange duur en ontspanning treedt er effect op in de dieperliggende delen van het lichaam en wordt het bindweefsel gestimuleerd, dat zich bevindt rondom bv. spieren en gewrichten. Yin yoga heeft ook invloed op het energetische lichaam.
Een yin yogales is goed voor spieren en gewrichten en kalmeert het zenuwstelsel. Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden is er tijd om grenzen te ontdekken, stil te worden en dieper te voelen wat er is in het lichaam. Er is focus op mindfulness en ademhaling in de houdingen, waardoor enige opgekomen weerstand geobserveerd kan worden.

Restorative yoga

In restorative yoga kan het lichaam volledig ontspannen. Een ontspannen en rustig lichaam kan ervoor zorgen dat de geest ook iets rustiger wordt. Het gaat in deze vorm van yoga dus niet over kracht of stretch. Er worden yoga bolsters, -kussens, -dekentjes en -blokken gebruikt om het lichaam hierin te ondersteunen, zodat het helemaal kan ontspannen. Restorative yoga is herstellend en helend voor het lichaam en is goed voor iedereen die last heeft van veel stress, burn-outklachten, moeheid of een algeheel gevoel van uitgeput te zijn.
Maar ook zonder deze klachten kan het een helende practice zijn. Door drukte en hoge verwachtingen van onszelf en anderen blijft er weinig tijd over om stil te staan of om even rustig aan te doen. Het is belangrijk om in het leven een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. In restorative yoga is er tijd om het lichaam en de geest de rust te geven die het nodig heeft. Door deze momenten van actieve rust gaan de energielevels weer omhoog, dus de batterij wordt als het ware weer opgeladen.

Schrijf je in als je graag maandelijkse inspiratie ontvangt voor een rustiger, minder stressvol en meer authentiek leven.