Wat is restorative yoga?

wat-is-restorative-yoga

Heb jij al ooit Restorative Yoga uitgeprobeerd?

Misschien heb je nog nooit van restorative yoga gehoord. Of misschien zie je het wel eens staan op het rooster van een yogastudio, maar krijg je er niet zo een goed beeld bij. Of wellicht denk je wel: ‘leuk hoor, een beetje rusten op kussens, maar wat is daarvan het nut als ik in die tijd ook andere activiteiten kan ondernemen?’ Ik leg jou graag uit waarom dit een vorm van yoga is die je écht een keer moet uitproberen.

Hoe ik in aanraking kwam met restorative yoga

In mijn opleiding tot yin yoga teacher kwam ik in aanraking met restorative yoga. Met een liefde voor langzame en relaxte vormen van yoga, als tegenhanger van ons hectische dagelijkse leven, was mijn interesse direct gewekt. Ik volgde een extra training voor restorative yoga, waarin ik iedere dag de helende werking van restorative yoga mocht ontvangen. Ik dacht dat ik niet moe of gespannen was, want “ik ben toch al zo bewust bezig met yoga en meditatie”… Niets was minder waar.

De eerste twee dagen van de training kwamen alle spanningen, die kennelijk in mijn lichaam opgeslagen zaten, eruit. Dat klinkt heftig, maar het was ongelofelijk fijn. Ik voelde hoe goed het me deed en vroeg me af hoe veel baat mensen zouden hebben bij een restorative les. Vooral mensen met veel stressvollere levens dan die van mij.  

Terug naar stilte en rust

Het effect van restorative yoga kan erg groot zijn. Er is een verschil tussen het uitrusten op je bank/bed of het uitrusten in een restorative yogales. In een restorative les kun je jezelf volledig laten dragen door kussens, bolsters, dekens en blokken. In de meest ideale situatie ben je bijvoorbeeld tien minuten of langer in een houding. Dit betekent dat je minder houdingen doet in een les, maar je kunt de tijd nemen om je lichaam (en geest) in ruststand te brengen. En geloof me, die ruststand heb je gewoon af en toe nodig!

Een ontspannen en rustig lichaam kan ervoor zorgen dat de geest ook iets rustiger wordt. Het gaat in deze vorm van yoga dus niet over kracht of stretch. Er worden props gebruikt om het lichaam hierin te ondersteunen, zodat het helemaal kan ontspannen. Restorative yoga is herstellend en helend voor het lichaam en is goed voor iedereen die last heeft van veel stress, burn-out klachten, moeheid of een algeheel gevoel van uitgeput te zijn.

Je batterij opladen

Maar ook zonder deze klachten kan het een helende practice zijn. Door drukte en hoge verwachtingen van onszelf en anderen blijft er weinig tijd over om stil te staan of om even rustig aan te doen. Het is belangrijk om in het leven een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. In restorative yoga is er tijd om het lichaam en de geest de rust te geven die het nodig heeft. Door deze momenten van actieve rust gaan de energielevels weer omhoog, dus de batterij wordt als het ware weer opgeladen.

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om een keer die restorative les op het rooster van je yogastudio te boeken. En misschien is het wel een grote uitdaging voor je om jezelf toe te staan die rust te gaan nemen. Ik hoor graag van je wat jij denkt van restorative yoga. Heb je al eens een lesje gevolgd? Of ben je daar wel nieuwsgierig naar? 

Als je een keer volledige rust en stilte vanuit restorative yoga wilt ervaren mag je ook altijd eens een 1-op-1 sessie bij mij boeken. We kunnen samen kijken hoe die sessie jou het beste zal passen. Ook in de sessies Herinner je loved one en in het Omgaan met stress programma doen we restorative yoga. Je mag me altijd een bericht sturen. 

Dit blog heb ik eerder geschreven in samenwerking met Boost Your Health

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Scroll naar top